מתוק או מזיק? כל מה שרציתם לדעת על סוכר וממתיקים
אז קודם נצא מנקודת מוצא התחלתית – אין דבר כזה – סוכר בריא…
כל סוגי הסוכר אינן בריאים ולכן ההמלצה להפחית משמעותית את הצריכה בסוכרים.
הסוכר הוא מרכיב נפוץ בתזונה שלנו, אך צריכה מופרזת שלו עלולה להזיק לבריאות.
בשנים האחרונות, צצו בשוק ממתיקים רבים, טבעיים ומלאכותיים, שמבטיחים תחליף בריא יותר לסוכר.
אז מה ההבדל בין סוגי הסוכר השונים? מהם הממתיקים המומלצים? ואיך נדע במה לבחור?
סוגי סוכר
- סוכרוז (סוכר לבן/חום):
- זהו הסוכר הנפוץ ביותר, המופק מקנה סוכר או סלק סוכר.
- הוא מורכב מגלוקוז ופרוקטוז, ומספק אנרגיה זמינה לגוף.
- צריכה מופרזת שלו עלולה להוביל להשמנה, סוכרת ומחלות לב.
- פרוקטוז (סוכר פירות):
- נמצא באופן טבעי בפירות ודבש.
- מתוק יותר מסוכרוז, אך מתפרק בגוף בצורה שונה.
- צריכה מופרזת שלו עלולה להוביל לפגיעה בכבד.
- גלוקוז:
- חד סוכר, מקור אנרגיה עיקרי לגוף. מצוי בפירות, ירקות ודגנים.
- הוא משמש גם כתוסף סוכר.
ממתיקים מלאכותיים- תחליפי סוכר
- אספרטיים:
- מתוק פי 200 מסוכר, ודל בקלוריות.
- נמצא במשקאות דיאטטיים ומזונות מעובדים.
- קיימים דיונים לגבי בטיחותו, אך הוא מאושר לשימוש על ידי רשויות הבריאות.
- סוכרלוז:
- מתוק פי 600 מסוכר, ואינו מכיל קלוריות.
- עמיד בחום, ולכן מתאים לאפייה.
- נחשב לבטוח לשימוש.
- סכרין:
- מתוק פי 300 מסוכר, ואינו מכיל קלוריות.
- שימש בעבר כתחליף סוכר נפוץ, אך כיום פחות בשימוש.
- קיימים דיונים לגבי בטיחותו.
- סטיביה:
- מופק מצמח הסטיביה, ומתוק פי 200-300 מסוכר.
- אינו מכיל קלוריות, ואינו משפיע על רמות הסוכר בדם.
- נחשב לבטוח לשימוש.
- אריתריטול:
- סוכר כוהלי, המצוי באופן טבעי בפירות.
- מכיל כמות קטנה של קלוריות, ואינו משפיע על רמות הסוכר בדם.
- עלול לגרום לתופעות לוואי במערכת העיכול בצריכה מופרזת.
- אלולוז:
- ממתיק חדש יחסית בשוק הממתיקים.
- אלולוז הוא חד סוכר, הוא אינו מעלה ערכי סוכר ואינו גורם לעלייה בהפרשת האינסולין.
- טעמו ומרקמו דומים מאוד לשל סוכר, אך רמת המתיקות שלו נמוכה יותר, ושווה לכ-70% ממתיקות הסוכר
- הוא מתאים לשימוש עבור סכרתיים וקטוגנים.
- סירופ מייפל:
- מופק מעץ המייפל, ומכיל ויטמינים ומינרלים.
- כמות הסוכרים הרבה שבמייפל עלולה להשפיע לרעה על רמת הסוכר בדם, אך בד בבד כאשר מעמידים אותו מול ממתיקים אחרים הוא כנראה חלופה עדיפה יותר על פניהם
- עדיף להשתמש בו במקום סוכר לבן אך כאמור ,הוא מכיל כמות גבוהה של סוכר, ולכן יש לצרוך אותו במתינות.
- דבש:
- מכיל נוגדי חמצון ומינרלים, אך גם כמות גבוהה של סוכר.
- לא מומלץ לתינוקות מתחת לגיל שנה.
- סילאן:
- מופק מתמרים, ומכיל מינרלים וסיבים תזונתיים. הסילאן הטבעי הוא תרכיז תמרים ללא תוספת של סוכר
- אחד השימושים העיקריים של סילאן הוא תחליף קולינרי לדבש
- מכיל כמות גבוהה של סוכר, ולכן יש לצרוך אותו במתינות.
- שימו לב ! – בשווקים ניתן למצוא שני סוגי סילאן: סילאן טבעי המכיל 100% תמרים, וסילאן זול יותר המכיל כ-50% תמרים בתוספת סוכר וחומרים נוספים
במה עדיף להמתיק?
- הבחירה בממתיק תלויה בצרכים ובהעדפות אישיות.
- עבור אנשים עם סוכרת או עודף משקל, ממתיקים ללא קלוריות כמו סטיביה או סוכרלוז עשויים להיות בחירה טובה.
- עבור אנשים המחפשים תחליף טבעי לסוכר, סטיביה או אריתריטול עשויים להתאים.
- בכל מקרה, מומלץ להמעיט בצריכת סוכר וממתיקים, ולהעדיף מזונות טבעיים ובלתי מעובדים.
טיפים לצמצום צריכת סוכר
- הפחיתו את צריכת המשקאות הממותקים והמזונות המעובדים.
- השתמשו בממתיקים טבעיים במתינות.
- הרגילו את עצמכם לטעמים פחות מתוקים.
- הוסיפו פירות לארוחות.
לסיכום, צריכת סוכר מופרזת עלולה להזיק לבריאות. ממתיקים יכולים להוות תחליף, אך חשוב לבחור אותם בתבונה ולצרוך אותם במתינות.